Редки видове хернии

Редки видове хернии

Лумбална херния
Този вид херния се появява в поясната област, като излиза през слаби места на поясната област, т. нар. поясни триъгълници:
-долен, известен като триъгълник на Petit, който се разполага между широкия гръбен мускул, външния кос коремен мускул и гребена на илиачната кост.
-горен, известен като триъгълник на Grynfeltt, разполагащ се между квадратния поясен мускул, вътрешния кос коремен мускул и 12 ребро.
 

 
 
Парастомиална херния
 
Това е вид следоперативна херния, която се появява на мястото на стомаха, където за да се изведе същата, е нарушена целостта на коремната стена.

 
 
Шпигелова херния
 
Шпигеловата херния е рядко срещана херния. Представлява дефект /дупка/ на предната коремна стена, разположен на 4-5 см под пъпа вляво или вдясно от срединната линия на корема.
Проявява се с наличие на периодичен дискомфорт, болка и/или подутина на коремната стена, появяваща се при изправено положение, при физическо натоварване и изчезваща в легнало положение.

В някои случаи за диагностициране на хернията е достатъчен преглед при хирург, но често пъти при пълни пациенти и/или при малка херния това е невъзможно. Тогава пациентът се насочва за провеждане на ехографско изследване на коремната стена, скенер или ЯМР.
Лечението на Шпигеловата херния е единствено и само оперативно.

Съществуват два метода на операция: конвенционален /с разрез в областта на хернията/ и лапароскопски /с няколко малки разреза м/у 5- 10 мм на коремната стена/.

При малки хернии е достатъчно само зашиване на дефекта /дупката/, при по- големи е задължително поставяне на платно.

Усложнението, което може да настъпи при Шпигеловата херния (както и при всички други хернии), е тя да се заклещи. Заклещването представлява силна болка в областта на дефекта /дупката/, ако има подутина, то тя е силно болезнена и не изчезва независимо от положението на тялото. Появява се гадене, повръщане, подуване на корема, невъзможност за дефекация. Това състояние налага оперативно лечение по спешност т.е. в рамките на няколко часа след поставяне на диагнозата. При операция в спешен порядък може да се стигне и до премахване на част от черво, ако сте чакали прекалено дълго преди да потърсите помощ от хирург. Следователно колкото по-рано се диагностицира и оперира хернията, толкова  по-леко протича възтановителния период и толкова по-бързо се връщате към обичайното ежедневие.

Този вид херния носи името на фламандския анатом Adriaan van der Spieghel, описал полулунната линия на коремната стена, съвпадаща с външния ръб на правия коремен мускул. Именно там на нивото на пъпа и няколко пръста по-надолу се появява тази рядка херния.
 

Място на появяване на Шпигелова херния
 
 
Хиатална херния
 
Хиаталната херния е навлизане на част от стомаха в гръдната кухина през естествения отвор на диафрагмата, през който преминава хранопроводът. В тази част на стомаха, която е в гръдната кухина над диафрагмата, се получава зона на повишено вътрекухинно налягане, което силно понижава тонуса на долния хранопроводен сфинктер и благоприятства по-честото връщане на стомашно съдържимо към хранопровода, а оттук и по-голяма честота на епизодите на ГЕРБ (гастро-езофагеална рефлуксна болест). Хиаталната херния може да е с различни размери. Когато хернииралата част от стомаха е голяма, тя може да притиска сърцето и да провокира ритъмни нарушения, поради което пациенти с хиатална херния често се обръщат към кардиолог, без да имат кардиологични проблеми.
Особено драматична е клиничната картина при заклещване, необходима е операция по спешност. Средство на избор в лечението на хиаталната херния и ГЕРБ е лапароскопската фундопликация по Nissen.
 

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
КОНТАКТИ: ВИТА База 2 - ул. “Филип Кутев“ №10
Телефони: 024522000
Е-mail: hernia@vita.bg

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах