Публикации

Как да се подготвим за планова операция на херния

22.03.2023
Вие имате назначен ден и час за операция на херния. Това се случва след обстоен преглед при специалист хирург, който е преценил точно вида и характера на въпросната херния при съответния пациент и сте обсъдили заедно най-доброто възможно решение за Вас в случая. Важно е да имате достатъчно време внимателно да обмислите всичко това и да изберете съвместно дата и час на операцията, който да е удобен за Вас и за лекаря.

Понякога пациентът има придружаващи заболявания, които налагат предоперативно пълно изследване и подготовка на организма. В лабораториите на ВИТА  ще Ви извършат пълни кръвни тестове. Необходимо е да се направи електрокардиограма на сърцето и консултация с кардиолог, за да се изследва състоянието на сърдечно-съдовата система и готовността  на пациента за операция. Понякога се налага да се извърши медикаментозна подготовка, която също е по преценка на хирурга, на когото сте се доверили.

Ако е необходимо, ще Ви бъде направена рентгенова снимка на белия дроб. При наличие на придружаващи страдания ще бъдете консултиран от съответните специалисти на ВИТА. Ако се налага, ще се приложи съответната медикаментозна подготовка.

В случай, че имате алергия, е задължително тестване, консултация с алерголог и съответна антиалергична подготовка, която трябва да се съобрази с датата за операция.

След всичко това, Вие сте готов за операция на херния и ще Ви бъде определена удобна дата. Приемането в отделението става предния ден, за да могат да бъдат направени рутинни тестове и консултации за операцията. За този вид операции няма ограничения по отношение на годишните сезони. Във ВИТА операциите се извършват целогодишно. В съвременните операционни зали има модерни климатици и температурата е постоянна целогодишно.

Хубаво е да се пазите от настинки, разстройство, грип и всякакви сезонни вируси. Ако междувременно се разболеете, плановата операция за херния се отлага за нова подходяща дата. Задължително в този случай е навреме да информирате Вашия херниолог.

Десетина дни преди операцията за херния не трябва да пазите диета за отслабване, за да не се снижава Вашия имунитет. Ако до операцията  има няколко месеца, при пациенти с наднормено тегло е препоръчително да се редуцират килограмите с разумна и съгласувана с лекар диета. За това може да помогне консултация с диетолог. Свалянето на излишните килограми е препоръчително както за добрия изход от операцията за херния, така и дългосрочно за здравословното състояние на организма Ви.

Трябва временно да преустановите вземането на лекарства за „разреждане на кръвта” като Аспирин, Синтром, лекарства за артрит, витамин Е и да се консултирате с херниолога за това. Не е необходимо да се бръснете или епилирате. Може да обезкосмите херния зоната с машинка за подстригване предната вечер, сутринта преди да тръгнете или това ще бъде направено преди операцията в самата болница. Хубаво е да се спре или ограничи  максимално приемът на алкохол от всякакъв вид. Въздържането от тютюнопушене е също много важно, колкото и трудно да Ви е това. Доказано е, че при пушачите рискът от усложнения е доста по-голям, а при пациенти, които не са пушили около месец преди операцията, има с 30% по-малко следоперативни усложнения. Затова изборът е Ваш.

Спазите ли всички тези препоръки, ще имате спокойствието и сигурността Вашата манипулация да бъде успешна и безпроблемна. Ако преценявате, че имате нужда от помощ, може да си запазите час за преглед в този линк.

 
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
КОНТАКТИ: ВИТА База 2 - ул. “Филип Кутев“ №10
Телефони: 024522000
Е-mail: hernia@vita.bg

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах